Share

18 martie 2021

Concurs național de educație financiară „Olimpiada Micilor Bancheri”


Realizarea unui concurs național, pentru elevii din învățământul primar care studiază Educația financiară ca disciplină opțională la cls. a III a și/sau a IV a, care se află în Calendarul Activitățălor Extracurriculare Naționale Anuale (CAEN) ale Ministerului Educației și Cercetării.

Concursul s-a desfășurat în perioada 2013-2020 și a ajuns la ediția a VIII a. Ediția din acest an a fost amânată de către ministerul educației pentru anul viitor.
Scopul activității
Dezvoltarea şi menţinerea interesului copiilor asupra problemelor legate de cunoaşterea şi aplicarea corectă a instrumentelor de plată, dezvoltarea cunoştinţelor financiare, întărirea ideii că „banul înseamnă muncă”. Totodată, scopul acestui concurs este de a-i încuraja pe tineri să-şi împărtăşească ideile referitoare la bani şi bănci. Este, de asemenea, o mare oportunitate de a-şi împărtăşi inițiativele din domeniul educației financiare şi de a se apropia de mediul bancar.
Tema permite abordarea interdisciplinară: matematica, limba şi literatura română, istorie, abilităţi practice, desen, pictură, informatică, educaţie civică, antreprenoriat etc.

Motivația activității
Fiind o disciplină introdusă de curând în programa şcolară a elevilor din invăţământul primar, activitatea elevilor în cadrul orelor de educaţie financiară, precum şi temele abordate în manual necesită studiu şi evaluări permanente, interactivitate, precum şi realizarea de conexiuni între toţi beneficiarii proiectului, pentru a putea îmbunătăţi pe viitor întreg procesul educativ şi a-l adapta cerinţelor celor ce sunt interesaţi de această disciplină.

Obiective:
1. formarea unor deprinderi de lucru şi comunicare ale elevilor;
2. încurajarea mobilităţii;
3 stimularea gândirii critice şi creative;
4. dezvoltarea abilităţilor artistice;
5. îmbunătăţirea comunicării copii-părinţi-cadre didactice-instituţii bancare .

Grup țintă
Concursul se adresează elevilor din cls. a III-a şi/sau a IV-a indirect îndrumătorilor acestora, cadre didactice care organizează şi coordonează proiecte sau acţiuni extracurriculare pe teme de educaţie financiară.
Acest concurs se realizează, în colaborare cu inspectorat școlar județean, pe baza unui regulament și conține mai multe etape/faze:
– faza locală (proba scrisă) ;
– faza intermediară (elaborarea unui proiect de educație financiară) ;
Primii 120 de câștigători ai celor două faze, au participat la faza națională organizată la București.
-faza națională constă într-o o lucrare scrisă.
Până se corectează lucrarile și se definitivează câștigătorii, sponsorii, împreună cu APPE, organizează o zi de neuitat la o bancă sau companie sponsor din România.
La sfârșitul zilei, sunt premiați nu numai câștigătorii primelor trei locuri, ci toți elevii participanți, alături de cadrele didactice care au pregatit echipajele respective.

Categorii:

Grup țintă: Cadre didactice, Elevi
Acoperire sector: Banking, Finanțe personale / Bugetul familiei
Acoperire teritorială: Capitala, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Orașele mari (peste 200.000 locuitori)
Instrumentul sau activitatea prin care se implementează inițiativa: Elaborarea unei broșuri, Elaborarea unui manual, Programa școlară
Instituția sau organizația: Altele