Share

13 ianuarie 2022

Evoluția piețelor financiare, raport lunar


Dinamica pieţelor financiare este extrem de volatilă. Tendinţele se modifică de la o zi la alta, de la oră la alta sau chiar de la un minut la altul. Aceste evoluţii au un efect imediat asupra economiei reale şi prezintă interes, atât pentru autorităţi, cât şi pentru investitori. În acest context, ne-am propus să realizăm o sinteză lunară a celor mai importante evoluţii de pe pieţele financiare, cu un accent particular pe piaţa acţiunilor, piaţa obligaţiunilor suverane şi pe deciziile băncilor centrale. Demersul nostru are la bază un scop informativ, dar și educativ.

În ultimii ani, au fost lansate o serie de programe al căror obiectiv este de a crește nivelul de alfabetizare financiară din România. În același scop, am inițiat un raport lunar de analiză a evoluției piețelor financiare. Până în prezent, au fost publicate 21 de numere, care pot fi consultate integral la https://sites.google.com/view/pfinanciare.

Raportul este structurat pe trei secțiuni. Prima vizează o sinteză a evenimentelor care au marcat evoluția lunară a burselor de valori. A doua surprinde anunțurile și politicile care au influențat piața obligațiunilor suverane. Analiza burselor de valori și a piețelor obligațiunilor suverane este realizată pentru 22 de țări dezvoltate și emergente. Ultima secțiune surprinde deciziile adoptate de băncile centrale. De asemenea, raportul include numeroși indicatori lunari ce reflectă evoluția principalilor indici bursieri, a randamentelor obligațiunilor suverane, a ratelor dobânzii, a activelor băncilor centrale și a cursurilor de schimb.

Consultarea istorică a rapoartelor lunare oferă detalii privind prăbușirea burselor de valori din martie 2020, stresul de pe piețele obligațiunilor suverane, dar și măsurile de relaxare cantitativă fără precedent, adoptate de băncile centrale. Rapoartele familiarizează cititorul cu limbajul și fenomenele economice, dar și cu modul în care interacționează variabilele macroeconomice.

Raportul privind analiza evoluției piețelor financiare are un scop educativ și informativ și sperăm să contribuie la o mai bună înțelegere a piețelor financiare și, implicit, la creșterea gradului de alfabetizare financiară în România. În prezent, co-autori ai raportului sunt Mihai Nițoi, Dorina Clichici și Cristina-Georgiana Zeldea, din cadrul Institutului de Economie Mondială – Academia Română, și Maria-Miruna Pochea și Andrei-Cristian Șandor, din cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor – Universitatea Babeș-Bolyai.

Categorii:

Grup țintă: Cercetători, Doctoranzi, Adulți / utilizatori de servicii financiare, Cadre didactice, Operatori economici, Pensionari, Studenți, Tineri (între 18-25 ani), Altele
Acoperire sector: Asigurări, Banking, Finanțe personale / Bugetul familiei, Investiții, Macroeconomie, Piața de capital, Altele
Acoperire teritorială: La nivel național
Instrumentul sau activitatea prin care se implementează inițiativa: Online, Elaborarea unei broșuri, Altele
Instituția sau organizația: Altele