Share

3 iunie 2021

Școala de Bani


Școala de Bani BCR este cel mai amplu program de educație financiară din România care își propune să producă o schimbare pozitivă în viețile celor interesați să învețe cum să aibă grijă de banii lor.

Școala de Bani este programul național de educație financiară al Băncii Comerciale Române care se adresează tuturor categoriilor de vârste (adulți, tineri, adolescenți și copii) care își propune să contribuie la creșterea gradului de educație financiară din țară. Îi învățăm atât pe adulți, cât și pe copii, să își gestioneze banii cu responsabilitate, să înțeleagă care sunt factorii care îi determină să ia anumite decizii financiare, cum să economisească pentru a-și îndeplini mai ușor anumite dorințe și cum să folosească banii ca un instrument care să-i ajute să se dezvolte și să aibă o viață mai bună. Școala de Bani în sucursale BCR și companii: 1.500 de angajaţi BCR certificaţi au devenit Profesori de Educaţie Financiară în urma unui training și țin cursuri de educație financiară persoanelor care au peste 25 ani. Aceste ateliere au loc în sucursalele BCR, în companii, instituții publice, instituții de învățământ, organizații profesionale și organizații nonprofit. În timpul pandemiei toate ateliere s-au organizat online. Scopul atelierelor Școala de Bani este să îi ajute pe români să își administreze mai bine bugetul și să înțeleagă modul în care iau deciziile financiare.Materialele care sunt folosite în cadrul cursurilor au fost special adaptate nevoilor societăţii româneşti şi au la bază principii financiare testate la nivel internaţional. Materialele sunt non comerciale – nu există nicio referire la produse sau servicii bancare, iar BCR este prima organizaţie care implementează un program de educaţie financiară a adulţilor la o asemenea scală. Participanții la ateliere pot opta pentru două module:

1. Modulul I
Administrarea eficientă a bugetului

Pe parcursul atelierului participanţii învaţă să-şi conştientizeze deciziile financiare, să îşi facă un buget personal şi să economisească.

2. Modulul II
Investiţii eficiente pentru toată viaţa

Participanţii vor învăţa despre strategii inteligente de investiţii pentru fiecare categorie de vârsta.

Cursurile sunt gratuite, durează două ore, iar participanții învață:
– Cum să ia decizii financiare mai bune – regula 20/50/30;
– Cum să își facă un fond de rezervă sau să și-l mărească, după caz;
– Cum să eficientizeze cheltuielile și să devină creativi în reutilizarea produselor vechi;
– Acțiuni mici, concrete pe care le pot face imediat după curs pentru a-și gestiona mai bine bugetul: “factorul latte”, “plătește-te pe tine prima dată”, „regula zgârcitului”.

Platforma educațională www.scoaladebani.ro oferă resurse practice și instrumente care îi ajută pe utilizatori să-și gestioneze mai eficient banii, să-și organizeze veniturile mai bine și să-și îndeplinească obiectivele financiare, pentru a avea o viață mai bună. Pe lângă articole utile, sfaturi, cei interesați găsesc aici o serie de cursuri gratuite, ca „Mindfulness financiar”, „Cum să fii responsabil financiar”, „Școala de Bani pentru Părinți”. Podcastul La bani mărunți e podcastul de inteligență financiară cu specialiști care întorc banii pe toate părțile. Bilunar invitați din domenii diverse povestesc împreună cu gazda podcastului, Nicoleta Deliu, Head of Communication la BCR, despre relația pe care o au cu banii, ce greșeli au făcut și ce au învățat din ele și cum ne putem împrieteni cu banii noștri.

Școala de Bani în grădinițe – ateliere de educaţie financiară ţinute de profesorii de educație financiară din BCR în grădiniţe care durează 40 de minute. În acest timp, copiii învață prin jocuri și activități interactive cum au apărut banii, ce este trocul și cum se descurcau oamenii înainte de apariția banilor, care e diferența dintre nevoi si dorințe, ce înseamnă să fii responsabil și cum putem să ne îndeplinim visurile.

Școala de Bani pe roţi – camionul FLIP este o expoziţie itinerantă de educaţie financiară pentru copii cu vârsta între 7 şi 14 ani al cărei scop este să îi ajute pe cei mici să conştientizeze importanţa banilor. Timp de o oră și jumătate, copiii au ocazia să pășească în lumea banilor și să parcurgă cinci etape ale informării și conștientizării, toate aceste etape având Aliați de Nădejde: Jocurile, Interacțiunea și Voia Bună. Astfel, copiii învață cum se împarte bugetul în familie şi cum fiecare dintre noi are un impact asupra economiei lumii prin deciziile pe care le luam. Înscrierile la cursuri se fac pe: www.scoaladebani.ro/pe-roti

Școala de Bani în licee și universități – Atelierele Şcoala de Bani pentru liceeni şi studenţi au loc în licee şi universităţi şi sunt ţinute de Profesorii de Educaţie Financiară din BCR. Fiecare participant primeşte un kit care conţine: un panou explicativ cu factorii care influenţează deciziile financiare și un jurnal financiar cu tips&tricks pentru un plan financiar de succes. Webinariile Școala de Bani se organizează în fiecare joi, pe zoom, de la ora 18:00 pentru toți cei care vor să învețe să facă alegeri financiare inteligente. Cei interesați să participe se pot înscrie aici: www.scoaladebani.ro/webinar

Categorii:

Grup țintă: Adulți / utilizatori de servicii financiare, Cadre didactice, Elevi, Grupuri vulnerabile (șomeri, persoane cu handicap, minorități, persoane aflate la risc de sărăcie), Operatori economici, Pensionari, Studenți, Tineri (între 18-25 ani)
Acoperire sector: Asigurări, Banking, Finanțe personale / Bugetul familiei, Investiții, Pensii private, Piața de capital
Acoperire teritorială: La nivel național
Instrumentul sau activitatea prin care se implementează inițiativa: Online, Curs, Instruire - denumirea cursului, Pregătirea și mentenanța unui site web, Programa școlară
Instituția sau organizația: Altele