Share

29 aprilie 2022

Set materiale Concepte financiar-nebancare


I.S.F. a finalizat procesul de elaborare a unui set de materiale pentru formatori, destinat profesorilor din mediul preuniversitar, care să includă concepte tehnice corecte legate de piețele financiare nebancare. Setul de materiale didactice „Concepte financiare ne-bancare” (Îndrumar pentru profesori și Culegere de aplicații) are ca scop general îmbunătățirea actului didactic în rândul profesorilor care predau disciplina Educație financiar-economică.

Echipa de cadre didactice implicate în acest proiect a inclus cadre didactice ce predau disciplinele de Economie, Educație financiară, profesori metodiști, cadre didactice universitare cu o bogată experiență în elaborarea de manuale acreditate de Ministerul Educației, inclusiv Manualul de Educație Financiară publicat la Editura Didactică și Pedagogică.
Îndrumarul pentru profesori – Concepte financiar-nebancare include informații actualizate referitoare la concepte specifice piețelor financiar-nebancare, atât din perspectiva teoretică, cât și din perspectiva instrumentelor și metodologiilor de evaluare din procesul educațional. Astfel, lucrarea include concepte privind alocarea resurselor financiare în bugetul personal și al familiei în contextul unor cheltuieli financiare, drepturile și obligațiile consumatorului de servicii nebancare, inclusiv alternativele la litigii la care consumatorii au acces în relația cu instituțiile financiare nebancare, dar și variantele de economisire, investiții și protecție oferite de piețele financiare nebancare. Detalierea conceptelor specifice piețelor financiare nebancare este prezentă în cadrul a patru capitole care surprind în mod similar structura pieței, instituțiile active, produsele și serviciile financiare oferite în mod curent pe piața din România.
Valoarea adăugată adusă de Culegerea de aplicații în domeniul financiar-nebancar este reprezentată de exemplificări de exerciții de tip grilă, asociere, selecție și corespondență, completare de texte lacunare şi formulare de răspunsuri pe baza imaginii, studii de caz, teme de eseuri şi proiecte educaționale precum şi rezolvare de probleme din domeniul piețelor financiare nebancare.

De asemenea, I.S.F., în parteneriat cu Prime Risk Tech, a demarat din luna februarie 2021 elaborarea unui kit educațional care să permită completarea materialelor minime necesare formării profesionale continue a persoanelor care activează în domeniul constatării de daune și dezvoltarea materialelor de formare profesională pentru persoanele care activează în activitatea de lichidare daune. Activitatea de documentare pentru acest proiect a fost finalizată în luna septembrie după aprobarea profilelor ocupaționale aferente specialistului în constatare daune non-auto precum şi a specialistului în lichidare daune. Proiectul elaborat de o echipă de 7 specialiști cu bogată experiență în domeniul constatării şi lichidării daunelor, este la etapa de verificare tehnică a materialelor de curs şi de elaborare a instrumentelor de evaluare.

Categorii:

Grup țintă: Adulți / utilizatori de servicii financiare, Cadre didactice, Elevi, Operatori economici, Studenți, Tineri (între 18-25 ani)
Acoperire sector: Asigurări, Finanțe personale / Bugetul familiei, Investiții, Pensii private, Piața de capital, Altele
Acoperire teritorială: La nivel național
Instrumentul sau activitatea prin care se implementează inițiativa: Curs, Altele
Instituția sau organizația: Autoritatea de Supraveghere Financiară, Altele