Share

18 februarie 2021

Tabăra Urbană de Educație Financiară


Tabăra Urbană de Educație Financiară este un eveniment anual dedicat elevilor din unitățile gimnaziale din București, o oportunitate pentru aceștia de a își forma deprinderile necesare pentru a lua decizii financiare responsabile pe termen lung.

În cadrul celei mai recente ediții a Taberei Urbane de Educație Financiară, care a avut loc în perioada 24-28 iunie 2019 la BNR, un număr de 37 de elevi, cu vârste cuprinse între 10 și 13 ani, au învățat, pe lângă noțiuni elementare privind piețele financiare, și cum să administreze, să investească și să economisească banii. De asemenea, elevii au fost instruiți cum să își recunoască propriile nevoi și care sunt principalele instrumente, produse și servicii financiare, precum și cum să selecteze din paleta de oferte disponibile, astfel încât alegerea să se potrivească nevoilor reale, să se încadreze în resursele financiare disponibile și să prezinte un nivel de utilitate ridicat.

Tabăra Urbană de Educație Financiară le-a oferit tinerilor elemente de educație financiară necesare pentru a defini, urmări și atinge obiective financiare pe termen mediu și lung și le-a permis familiarizarea cu aspecte privind drepturile consumatorilor încă de la această vârstă.

Metodologia de predare utilizată în cadrul Taberei Urbane de Educație Financiară a fost una non-formală, activitățile derulate bazându-se pe o tehnică de predare multi-senzorială, care permite o învățare accelerată, astfel încât copiii să fie în permanență implicați în procesul de educație. Jocuri și activități amuzante au fost utilizate pentru a demonstra concepte importante, astfel încât copiii să învețe și să se distreze în același timp.

Pe parcursul celor 5 zile ale taberei, copiii au dezvoltat obiceiuri sănătoase pentru gestionarea banilor, au înțeles ce înseamnă responsabilitatea financiară în funcție de nevoile și dorințele lor, ce sunt banii, ce sunt creditele și care este diferența dintre „datoriile bune și cele rele”. De asemenea, au aflat cum poate fi obținută finanțare pentru lansarea unei afaceri, cum se tranzacționează pe piața de capital și cum se investește în valorile mobiliare.

Totodată, elevii au dobândit noțiuni de bază cu privire la semnificația taxelor/impozitelor și la rolul lor atât pentru populație și firme, cât și pentru mersul economiei.

Categorii:

Grup țintă: Elevi
Acoperire sector: Asigurări, Banking, Pensii private, Piața de capital, Taxe și impozite
Acoperire teritorială: Capitala
Instrumentul sau activitatea prin care se implementează inițiativa: Curs, Altele
Instituția sau organizația: Asociația Română a Băncilor, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Banca Națională a României, Ministerul Finanțelor