Share

19 martie 2021

Global Money Week (GMW)


Global Money Week este o săptămână sărbătorită în lumea întreagă, o activitate care să împuternicească noua generația de copii și tineri să fie mai încrezători, responsabili și pregătiți în domeniul financiar.

În această săptămână, se unesc cu mic și mare, copii, tineri, părinți, instituții și comunități, pentru a da startul la acțiunea de remodelare a domeniului financiar și a oferi tinerilor instrumentele necesare pentru remodelarea viitorului lor.
Scopul acestei săptămâni, este de a-i încuraja pe tineri să-și împărtășească ideile referitoare la bani și bănci. Este, de asemenea, o mare oportunitate de se împărtăși inițiativele din țara respectivă în domeniul educației financiare.
Anul acesta Global Money Week va fi organizată de Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Principalele activități derulate de APPE:
1. Artă și creație presupune organizarea de expoziții de benzi desenate, desene, afișe și machete în 3 D pe teme financiare, poezii și cântece pe aceleași teme ;
2. Vizite organizate la o bancă, cu respectarea condițiilor impuse de Covid 19;
3. Competiții – organizarea de jocuri pe teme financiare și a unui concurs de educație financiară;
4. Educație și proiecte –organizarea de seminarii și lecții deschise pe tema educației financiare și elemente non-formale de predare a acesteia.

În cadrul campaniei internaționale Global Money Week 2021, și-au unit eforturile pentru a stimula o mai bună cunoaștere a noțiunilor de educație financiară, 130 de cadre didactice din ciclul preșcolar, primar și gimnazial, alături de peste 3.000 de copii din județele Maramureș, Arad, Bistrița Năsăud, Cluj, Satu Mare și Sălaj și mun. București. Copiii înscriși vor desfășura, în săptămâna 22 – 28.03. 2021, nu numai diverse activități integrate, activități interdisciplinare, jocuri de rol, activități practice, jocuri didactice, ci și scenete etc. pe tema „Ai grijă de tine, ai grijă de banii tăi”.
GMW va fi organizat in perioada respectiva, cat si in afara perioadei.

Modalităţile de monitorizare şi de evaluare ale activităților desfasurate in GMW:
• Colectarea acțiunilor în format digital (PPT, filme, cărți digitale) de la fiecare activitate organizată și desfășurată. Analizarea acestor materiale urmărind cei 3 itemi : corectitudinea din punct de vedere științific, creativitatea, originalitatea. Materialele care vor îndeplinii cei trei itemi cumulativ, vor fi premiate.
• Sondaj de opinie/interviuri/ chestionare luate cadrelor didactice, copiilor și părinților.
• Discuții deschise pe grupurile de lucru de pe facebook
• Rezultatele campaniei vor fi înregistrate în cele două reviste de educație financiară “Revista de educație financiară pe intelesul tuturor” elaborată la nivel național, care a ajuns la nr.32 și „Pușculița cu surprize”- elaborată la nivel regional.
• Scoaterea în evidență a nivelului de cunoștințe prin activități științifice cum sunt jocurile didactice, jocurile exercițiu, jocurile de rol, dramatizări, recitative ritmice, ghicitori, povestiri etc duc la o prezentare relevantă a acțiunilor propuse.

Rezultate calitative și cantitative aşteptate ca urmare a desfășurării acțiunilor în GMW
• Se urmăreşte formarea în rândul participanților a unor competenţe cu privire la gestionarea banilor şi de pregătire în vederea adoptării unor decizii cu consecinţe financiare, precum şi conturarea unei imagini a modului în care banii sunt percepuţi, cheltuiţi, economisiţi în societatea de azi si donati in scop caritabil;
• Un număr de 130 cadre didactice care au aprofundat noțiuni din domeniul educației financiare cu peste 3.000 de copii înscriși la GMW.
• Organizarea unei expoziții cu aprox 200 lucrări artistico-plastice pe teme financiare;
• Transmiterea unor informații, deprinderi sănătoase și bune practici legate de educația financiară, care pot conduce la schimbarea mentalității adulților (cadre didactice, părinți, tutori etc.) din jurul copilului;
• Elaborarea revistei „Pușculița cu surprize” cu rezultatele înregistrate în timpul campaniei, promovarea unor exemple de bune practici, menționarea copiilor și cadrele didactice premiate. Revista este înregistrată la Biblioteca Națională cu următorul ISSN-2559-0758, este avizată de ISJMM.

Popularizarea evenimenteelor se va face prin conturile deschise pe FB (https://www.facebook.com/golosoiu.ligia; https://www.facebook.com/AsociatiaPentruPromovareaPerformantei/; + cele 4 conturi de fb aferente ciclului prescolar, primar, gimnazial si liceal);
Linkedin (https://www.linkedin.com/in/ligia-georgescu-golosoiu-445b08141) și Instagram (ligia.golosoiu).