Share

19 martie 2021

Dezvoltarea platformei pentru Educație financiară e-learning https://scoala.appe.ro


Ediția din anul școlar 2020-2021 a programului de Educație financiară a adus, în mod gratuit, elevilor și cadrelor didactice componenta de învățare digitală, dezvoltată cu ajutorul platformei e-learning https://scoala.appe.ro, platformă care este în proprietate APPE.

Condițiile actuale ale învățământului românesc au impus desfășurarea, începând cu anul 2020, a cursurilor, mai mult online, considerații care au condus la schimbarea strategiei de până acum a proiectului și crearea unei noi viziuni care să corespundă cerințelor actuale și viitoare ale învățământului românesc.
Am decis, astfel, includerea tuturor manualelor aferente învățământului preuniversitar într-o platformă de învățare online care să poată să-i responsabilizeze atât pe profesori, cât și pe părinți/elevi și să faciliteze accesul la rezultatele finale ale elevilor și profesorilor.
Pe lângă metodele clasice de învățare, profesorii au putut utiliza în lecțiile lor un model de predare interactiv, iar elevii din mediul urban au putut accesa manualele online prin intermediul tehnologiilor digitale care au îmbunătățit eficiența și rezultatele învățării.
În proiectul pilot pe care l-am dezvoltat pe platforma de învățare online, avem deja înscrise cca 6.700 de cadre didactice și elevi care accesează regulat platforma și al căror număr este în continua creștere. Platforma de învățare online include:
 Suportul de curs pentru cadrele didactice, pe grupe de vârstă;
 Materialele digitalizate și interactive, pe grupe de vârstă;
 Revista Educație Financiară pe Înțelesul Tuturor;
 Joculețe interactive;
 Un glosar de terminologie financiar-bancară etc.

Profesorii care doresc să beneficieze de facilitățile platformei trebuie să-și deschidă cont pentru grupul țintă dorit la următorul link: https://scoala.appe.ro/login/signup.php?lang=ro.

Începând cu anul școlar 2021-2022, ne dorim ca programul să se deruleze în format hibrid, adică utilizând fizic manualele (în special, în mediul rural în zonele defavorizate), pe care să le oferim cu titlu gratuit, cât și utilizând jocurile interactive, filmulețele, quiz-urile de pe platformă.

Suntem în perioada ( ianuarie – iulie 2021) în care primim înscrierile pentru anul școlar 2021-2022 a elevilor pentru tot învățământul preuniversitar. Până în prezent, s-au înscris cca 30.000 preșcolari și elevi, din care preșcolarii (10.000) sunt cei mai mulți care doresc să studieze disciplina de educație financiară, urmați de elevii din învățământul primar (cca 10.000), restul fiind elevi de gimnaziu și liceu.
Pentru asigurarea continuității proiectului și oferirea cu titlu gratuit a bazei logistice a proiectului (c/v manuale, livrabile, chirie server etc.) elevilor din zonele defavorizate, este necesară implicarea tuturor autorităților, băncilor, companiilor naționale și internaționale etc. care să popularizeze proiectul printre parinții și bunicii copiilor și să doneze banul lor (https://appe.ro/doneaza/).
Cu alte cuvinte, este mare nevoie de o strategie națională de educația financiară în România.

Categorii:

Grup țintă: Cercetători, Doctoranzi, Cadre didactice, Elevi
Acoperire sector: Banking, Finanțe personale / Bugetul familiei
Acoperire teritorială: La nivel național
Instrumentul sau activitatea prin care se implementează inițiativa: Online, Elaborarea unui manual, Instruire - denumirea cursului, Pregătirea și mentenanța unui site web
Instituția sau organizația: Altele