Sfaturi utile BNR

Nu este o artă să câștigi bani,
dar este o artă să știi să-i chivernisești1!
(Proverb românesc)

1. Nu distruge bancnotele și monedele!
Acestea sunt însemne monetare complexe ale căror costuri de fabricare sunt ridicate deoarece BNR a optat pentru bancnote din polimer, respectând standardele ecologice și de securitate. Banca centrală asigură înlocuirea fără costuri a bancnotelor și monedelor retrase din circulație, care s-au uzat ori au devenit necorespunzătoare circulației monetare.
2. Ferește-te de falsuri!
Banca Națională a României este singura instituție autorizată să emită însemne monetare. Falsificarea acestora constituie infracțiune. Sesizează imediat autoritățile în cazul unei suspiciuni de fals.
3. Utilizează plăți electronice sigure!
Recomandăm efectuarea tranzacțiilor electronice (plăți facturi utilități, viramente bancare, schimburi valutare, etc.), facilitate de Sistemul Electronic de Plăți, pus în funcțiune, sub supravegherea BNR, încă din 2005. Verifică informațiile completate (nume, cont etc.), asigură-te că nu ești victima unei fraude.
4. Ține cont de rata inflației și de alți indici economici pentru viitoarele investiții!
BNR emite periodic rapoarte privind indicii economici ce influențează stabilitatea prețurilor. Consultarea acestor rapoarte permite populației și companiilor să adopte decizii economice corecte și să-și întocmească în siguranță planuri de investiții pentru viitor.
5. Apelează la instituții financiare supravegheate și autorizate de BNR!
În activitatea de supraveghere, BNR verifică modul în care instituțiile de credit respectă cerințele de natură prudențială prevăzute de legislația în vigoare și emite comunicate asupra serviciilor financiare nou apărute pe piața românească, prezentând gradul de risc al acestora.
6. Evită cheltuielile inutile!
Realizează un buget personal sau de familie care să te ajute să observi care sunt cheltuielile și ce achiziții sunt de prisos. Urmărește regula 50/30/20: din venitul lunar 50% pentru cheltuielile esențiale, 30% pentru cheltuielile dorite și 20% pentru economisire și investiții.
7. Economisește bani pentru zile negre, dar și pentru cele albe!
Economisește, în mod constant, 10% din sumele obținute lunar. Strângerea unor sume mici de bani, făcută constant, poate genera beneficii financiare importante, pe termen lung.
Investește o parte din economii. Câștigurile din investiții sunt proporționale cu gradul de risc asumat și se recomandă să nu ne întindem mai mult decât ne ține plapuma – 10% din venitul lunar.
8. Pune „ouăle” în mai multe coșuri!
Diversifică-ți economiile și investițiile, de la cele mai simple instrumente financiare până la cele mai complexe.
9. Semnează doar ceea ce înțelegi!
Înainte de a semna un document, citește-l integral, dacă ai neclarități, solicită mai multe detalii de la consultanții instituției sau companiei care vă propun acel act, și nu ezita să ceri o a doua opinie.
10. Plătește-ti datoriile și nu te îndatora excesiv!
Eugeniu Carada, fondatorul BNR, afirma: ,,Dacă înșeli un creditor, acesta devine pentru tine o fântână secată“ și „Nu făgădui decât jumătate din ceea ce poți plătii cu ușurință!“.
Evita inscrierea ca rau-platnic in evidentele Biroului de credit/CRC. Istoricul negativ al comportamentului de plata influenteaza negativ posibilitatea obtinerii unor credite viitoare..
11. Adresează-te corect / Adresează-te organismelor abilitate
În cazul apariției unor diferende cu instituția al cărei client ești, adresează-te instituțiilor care te pot ajuta: Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar sau Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

12. Informează-te cu privire la costurile și condițiile de finanțare

BNR nu stabileste dobânzile, comisioanele și taxele percepute de băncile comerciale. Acestea sunt stabilite de către instituțiile financiare (bancare și nebancare), fără intervenția BNR. În calitate de client trebuie să te asiguri că poți suporta nivelul costurilor, să compari ofertele mai multor instituții și să o alegi pe cea mai convenabilă pentru tine.

13. BNR nu efectuează operațiuni de schimb valutar și nu achizitioneaza de la populatie metale pretioase. Aceste activități pot fi desfășurate numai de către bănci comerciale și case de schimb valutar.

-

1. Nu distruge bancnotele și monedele

Acestea sunt însemne monetare complexe ale căror costuri de fabricare sunt ridicate, deoarece BNR a optat pentru realizarea bancnotelor din polimer, respectând standardele ecologice și de securitate aferente. Totuși, dacă intri în posesia unor însemne monetare deteriorate, banca centrală asigură înlocuirea fără costuri a bancnotelor și monedelor românești, emise și neretrase din circulație, care s-au uzat sau au devenit necorespunzătoare circulației monetare.

2. Ferește-te de bancnotele false

Banca Națională a României este singura instituție autorizată să emită însemne monetare. Falsificarea acestora constituie infracțiune. Sesizează imediat autoritățile în cazul unei suspiciuni de fals.

3. Utilizează mijloacele electronice de plată

Optează pentru mijloace de plată fără numerar atunci când ai de făcut operațiuni precum viramente bancare, schimburi valutare sau plăți de facturi etc. Verifică informațiile completate (nume, cont etc.) şi asigură-te că nu ești victima unei fraude. Banca Națională a României are atribuția statutară de a promova buna funcționare a sistemelor de plăți în scopul asigurării stabilității financiare și menținerii încrederii publicului în moneda națională.

4. Mergi la o bancă comercială sau la o casă de schimb valutar pentru a vinde sau cumpăra valută

Pentru a face operațiuni de schimb valutar adresează-te băncilor comerciale sau caselor de schimb valutar, respectiv caselor de amanet pentru metale prețioase. Întrucât cursurile de vânzare sau cumpărare diferă de la o casă de schimb valutar/bancă comercială la alta, analizează mai multe oferte înainte de a lua o decizie.

5. Informează-te înainte să faci investiții

Banca Națională a României emite periodic Rapoarte privind indicatorii economici care influențează stabilitatea prețurilor. Consultarea acestor Rapoarte, publicate pe website-ul oficial al instituției, permite populației și companiilor să ia decizii economice corecte și să-și întocmească în siguranță planuri de investiții pentru viitor.

6. Evită cheltuielile inutile

Întocmește un buget personal sau de familie care să te ajute să observi cheltuielile și să identifici achizițiile care sunt de prisos. Poți aplica regula 50/30/20, care presupune să repartizezi venitul lunar astfel:  50% pentru cheltuielile esențiale, 30% pentru cheltuielile dorite și 20% pentru economisire și investiții.

7. Plătește-ți datoriile și nu te îndatora excesiv

Ai grijă să-ți plătești datoriile. Evită înscrierea ca rău-platnic în evidențele Biroului de credit sau ale Centralei Riscului de Credit, întrucât un istoric negativ al comportamentului de plată afectează posibilitatea obținerii unor credite viitoare.

Iată 2 sfaturi în acest sens, care aparțin lui Eugeniu Carada, fondatorul BNR: ,,Dacă înșeli un creditor, acesta devine pentru tine o fântână secată“ și „Nu făgădui decât jumătate din ceea ce poți plăti cu ușurință!“.

8. Economisește bani pentru zile negre, dar și pentru cele albe

Economisește, în mod constant, o parte din sumele obținute lunar. Chiar și acumularea constantă a unor sume mici de bani poate genera beneficii financiare importante pe termen lung.

9. Investește responsabil

Investește o parte din venituri, dar ai grijă la riscul pe care ți-l asumi. Câștigurile ridicate pot avea asociate riscuri mari. Diversificarea investițiilor reprezintă cel mai eficient mod de a reduce riscul aferent.

10. Semnează doar ceea ce înțelegi

Înainte de a semna un document, citește-l integral, iar dacă ai neclarități, solicită mai multe detalii de la consultanții instituției sau ai companiei care îți propun semnarea actului respectiv. De asemenea, poți cere o altă opinie.

11. În caz de neînţelegeri, adresează-te instituțiilor abilitate

În cazul apariției unor diferende cu banca al cărei client ești, adresează-te Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar sau Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

12. Informează-te cu privire la costurile și condițiile de finanțare

BNR nu stabilește dobânzile, comisioanele și taxele percepute de instituțiile financiare. Acestea sunt stabilite de către fiecare instituție în parte. În calitate de client trebuie să te asiguri că poți suporta nivelul costurilor, să compari ofertele mai multor instituții și să o alegi pe cea mai convenabilă pentru tine.